Werken met Rekstoffen

Ik kan van mezelf herinneren dat het werken met rekbare stoffen altijd een stapje te ver bleek te zijn. Ondertussen ben ik daar wel over maar ik hoor van mensen die naailes volgen in Lazuli dat het toch nog steeds leeft. Het is een stapje verder in de stoffenwereld. Alles op deze pagina is voor mensen die geen overlocker hebben, het is super makkelijk om rekbare stoffen te verwerken, maar de meeste mensen hebben hem niet. En het gaat echt ook perfect met een gewone naaimachine!

Dus daarom kan je hieronder doorklikken om de tips te bekijken. En wees vooral niet verlegen en gebruik uitbundig de like-knop onderaan deze pagina als je wil 😉

Wil je een keertje begeleiding tijdens het naaien en stikken met rekstoffen dan kan je ook altijd terecht in het naaicafé .

41 gedachten over “Werken met Rekstoffen

 1. Hey,
  dankjewel voor je uitleg. Ik ben een absolute beginner en ik heb eigenlijk nog geen tijd voor naailessen, dus probeer en pruts ik zelf maar wat. Nu kocht ik net ‘jersey’-stofjes om een speelgoedje te maken voor mijn neefje. Dus deze uitleg was perfect wat ik nodig had voor ik er aan durf beginnen!

 2. Op mijn manier maakte is van alles. Van rokjes tot jassen. Nu wordt het tijd om het op de meer professionele manier te doen. Dank voor je uitleg.

 3. Gisteren ging ik de mist in op een afgeknipt stuk van een stretch pantalon. Ik kon geen fatsoenlijke rechte naad maken. Uiteindelijk gebruikte ik de stretch-steek. En jawel, dat leek ‘fatsoenlijk’. Vanmorgen las ik jouw uitleg; en geloof maar dat ik er ontvankelijk voor was. Daarom dank ik je voor je duidelijke uitleg.
  Ik ben een man van 78 jaar en heb als kind mijn moeder steeds bezig gezien met knippen en naaien (Singer trapnaaimachine / alleen recht vooruit). Ook ben ik een aartsknutselaar en denk nogal gauw “dat moet ik ook kunnen”.
  Met naaien kom ik dan best wel wat verrassingen tegen. Goed dus dat ik jouw uitleg vond op internet.

 4. Goeienavond Hilde.
  Het was mij duidelijk dat jij met toewijding die uitleg geschreven had.
  En in die toewijding ‘herken ik je in zekere zin’.
  Het is enthousiasme, en dat is ruimer dan een ego.
  Inmiddels heb ik twee stretch-pantalons van mijn vrouw netjes korter gemaakt
  en gezoomd met de stretch-steek. Mijn vrouw en ik vinden dat het goed gelukt is.

  Wat ik jou nog wilde vragen is:
  Kan mijn naam op jouw blog nog veranderd worden in Wil?
  Toen ik mijn stukje verzonden had, schrok ik wel een beetje bij de gedachte dat ik met die volle naam vindbaar ben op internet.
  Een manier om mijn naam te ‘bewerken’ zag ik niet.
  Daarom vraag ik het aan jou.

  Ik ben vrijwilliger bij een allochtonen naaikransje om de machines te repareren en bij te houden en ook om storingen te verhelpen. Dus alles controleren als men niet verder kan.

  Ik heb zelf ook verscheidene naaimachines die ik opgeknapt heb.
  Gaandeweg ben ik me gaan interesseren voor naalden.
  Ik kijk altijd met een sterke loep of de punt nog goed is.
  Mijn vraag aan jou is: heb jij kijk op naalden?
  Waaraan kun je een stretchnaald herkennen.
  Als je een sterke loep nodig hebt, stuur ik er wel een.
  Groetjes,
  Wil

  • Hallo Wil,
   Ik kan helaas van mij uit niets doen aan je naam. Dat is denk ik iets dat je eens moet opzoeken en via je instellingen veranderen??? Ik ben geen computerkenster 😦
   ivm met naalden kan ik je alleen helpen met het merk Schmetz. Schmetz naalden zijn voorzien van een kleurcode, op de naald ziet u één of twee kleurcode streepjes. Het bovenste steepje geeft de soort van de schmetz naald aan het onderste streepje de dikte. Op universal-, ajour/wing-, openoog/handycap-, veerborduurnaald zit geen kleur voor de soort naald. (de kleurcode is nog niet op alle naalden aangegeven maar zal in loop der tijd doorgevoerd worden). Met het blote oog herkennen? Tja, bijna niet te doen. Een trukje dat ik gebruik is elke naald die uit een pakje komt en nog geen kleurcode heeft zelf ééntje geven met nagellak en ergens een kaartje hebben ( en niet kwijt geraken ) met je kleurcode op. Zo is een jeansnaald bij mij blauw ….
   grtjes, Hilde

 5. Super, zit hier met alle geknipte delen voor een trui klaar maar had geen flauw idee hoe er aan te beginnen! Ik ben nu volledig klaar om de naaimachine uit de kast te halen! Bedankt voor de tips!

  • hallo, stretchnaalden en jerseynaalden hebben ook een ronde punt (veel minder scherpe punt). De echte ballpoint naalden hebben dan ook een echt bolletje op de “punt” en dienen voor het stikken van gebreide stoffen.
   grtjes, Hilde

 6. ik heb hier nu al 3 jaar een hele mooie tricotstof liggen waar ik een jurk van wil maken maar met de naaimachine van mama die ouder is dan ikzelf (en ik ben 34) en waar geen handleiding meer bij is durfde ik daar niet aan beginnen. De tips die je geeft voor het werken met oude machines komen dan ook heel goed van pas, alsook de uitleg over de goede naalden. Ik ga mijn stof en patroon nu toch eens uit de kast halen, mijn naalden controleren en een poging wagen.. hopelijk kan ik dan deze zomer op zwier in mijn nieuwe jurk.. dank je wel voor alle tips 🙂

 7. Hoi,

  Ik loop altijd tegen het zelfde probleem aan als ik een jurkje van triostof maak. De afwerking van een ronde hals en de armsgaten. Deze moet je vaak afwerken met een 0,5 tot 1 cm geknipt reepje van hetzelfde stof. Dit naai je vast aan de zelfde kanten en werkt het af om dit naar binnen te slaan. Ik krijg geen mooie afwerking het trekt of het staat open. Snap jij wat ik bedoel? Wat doe ik verkeerd? Heb jij een voorbeeld of een goeie uitleg dit ik wel snap? En als ik deze gewoon met een zoompje afwerk, krijg ik ook een gapende omslag.

  Ik gebruik juiste naalden en garen hiervoor.

  Ik kan alles maken,broeken jurken van andere materialen via een patroon.

  Groetjes,

  Erica

  • Hallo Erica,

   Ik denk wel dat ik begrijp waar het fout gaat. Ik probeer het hier stap voor stap wat te verduidelijken. Laat maar weten of het dat is wat je weten wou.

   A) de lengte van de reep is 20% van je halsopening + naad. De halsopening kan je met een lintmeter rond om rond meten. De naadtoeslag aan de uiteinden heg je nodig om de reep tot een cirkel dicht te stikken.
   B) de breedte van de reep is een beetje van hoe breed je de boord wil. Weet wel dat zo’n reep dubbel moet plooien, voor ze op te stikken.
   Stel je werkt met een naadtoeslag van 1cm.
   – 2 cm is naadtoeslag
   – bijkomende cm :2 is wat je ziet van je boord na afwerking.

   Realisatie
   1) stik je reep stof tot een cirkel dicht (goede kanten van de stof op elkaar)
   2) strijk de naadtoeslag open
   3) plooi de crkel stof in de lengte dubbel
   4) met speldjes de 4 kwarten van je cirkel aanduiden
   5)met spelden de 4 kwarten van je halsopening aanduiden (zorg dat één speld middenachter zit)
   6) de naad van boord middenachter leggen en de rest van de speldjes van boord en hals overeen laten komen
   7) nu de boord rekken en zo verder verdelen en vastzetten op de goede kant van de stof (halsopening)
   8) vaststikken
   9) de naad nu op de goede kant doorstikken op 0,5cm van de naad.

   Erica ik hoop dat dit al wat was, laat het maar weten.En moest het wat zijn voor je, ik organiseer ook cursussen waar al zulk een technieken aan bod komen. Voor moest het je wat lijken, ga regelmatig eens kijken achter deze link, er komen regelmatig nieuwe data bij.
   http://www.lazulikleding.be/nl/category/naaien/page/2/

   groetjes,

   Hilde

   • Hoi Hilde,

    Dank je wel voor je uitleg. Ik ga het op deze manier eens proberen. Mocht het nu weer niet lukken dan ga ik zeker een opfris-cursus voor stretch/tricot stoffen halen.

    Helaas woon ik in Nederland en is Mechelen voor mij te ver weg.

    Groetjes,

    Erica

 8. Ik heb met veel blijdschap uw boekje mogen lezen. Ben begonnen met een gebreide lap stof om een jurkje te maken voor mijn dochter. Nu was ik helaas in de veronderstelling dat ik de stof wel kon zigzaggen. Na een paar delen ben ik gestopt ivm het rimpelen. Komt dit nog wel weer goed als het een jurkje is?
  Delen lijken wel recht en netjes verder op de randen na dan 😦

  Welke naald is het beste tricot of ballpoint. …

  Dank uw wel,

  groetjes Alice

  • Alles wat gebreide stof is moet je stikken met een ballpoint. Rekstoffen daar moet je een tricotnaald of stretchnaald voor gebruiken Alice.
   Bij het afwerken van de randen is het heel belangrijk dat je je stof mee laat voeren door je machine, als je ook maar een beetje tegentrekt gaat de rand uitrekken en golven. ivm met je jurkje … een kleine reddingsoperatie is misschien nodig (en niet eens zo moeilijk).
   1. stik de naad dicht op zeker 1 cm maar liefst meer van de stofrand.
   2. neem nu de twee naadwaarden samen en werk ze af met een open locksteek (v-tjes op hun kant die aan één kant tegen een lijn aanliggen). Stik deze afwerksteek dicht tegen je stiksel aan en ideaal zorg je dat je vorige “probleem zigzag” buiten je huidige stikruimte ligt.
   3. knip nu je vorige zigzag weg maar knip niet in je nieuwe open locksteek.

   Het is wat meer werk maar zo komt het allemaal dik in orde.
   Succes Alice, laat maar weten of het lukte.

 9. Hallo Hilde,

  Helaas kan ik de link niet openen. Ik wil graag leren om stretchstoffen te naaien op de gewone naaimachine. Kan ik het misschien gemaild krijgen?
  Groeten,
  Jeanine

  • Beste Jeanine, normaal gezien zou alles weer moeten werken en zou je de link terug moeten kunnen openen.
   Als het nog steeds niet zou lukken laat maar weten, ik blijf het proberen 😉

 10. hoi Hilde,

  ik wil proberen een Frozen prinsessen-jurkje te maken van 4-way stretch en 4 way mesh stretch en kwam zo op uw pagina uit, maar….

  bij deze link is geen informatie te zien, de tekst hierboven stopt bij ‘dus daarom’

  zijn er tips die u me kunt geven?
  ik heb een gewone simpele naaimachine en wilde al basis een kanten t-shrtje. gebruiken. de strech zou als jurkje moeten dienen en de mesh als de sleep.

  heeft u tips qua naald, steek, wel/niet omzomen enzo?

  bij boorbaat al bedankt voor de moeite om mijn bericht te lezen en wie weet, te beantwoorden,

  m.v.g.

  Jo

 11. Beste iedereen, omdat het een eeuwigheid geleden is dat ik nog aan mijn blog kon frutselen ben ik er nu pas achter dat een deel van “werken met rekstoffen” helemaal is verdwenen. Hé bah, maar ik zal het terug goed maken. Nog eens kijken of ik alle tekstmateriaal nog ergens heb en dan zet ik het allemaal weer op. Dus geef me nog wat tijd en het komt in orde.

 12. Hallo,

  Hele interessante site. Vooral het naaien van elastische stof (uitleg) vind ik erg interessant omdat dat vaak misgaat bij mij en ik daarom maar geen elastische stof gebruik. Nu wil ik het uitprinten of naar mijn e-mailadres sturen zodat ik het nog eens kan na lezen als ik het nodig heb. Helaas lukt dit niet en ik wil graag weten hoe ik dit toch voor elkaar krijg. Advies graag.

 13. geweldige uitleg, net wat ik nodig heb. Ben beginneling, nog niet veel gemaakt. Net goedkoop tricotstofjes gekocht om uit te proberen, gaat me nu zeker lukken dankzij jouw uitleg, bedankt hiervoor.

 14. Super! Ik werk vaak met rekstoffen en het naaien is geen probleem meer. Maar de tip van de gewichtjes op het patroon is geweldig. Ga meteen aan de slag om er een heel stel te maken. Dank je wel voor dit leuke stuk.

 15. Beste, Ik had even een vraagje. Ben beginnend naaier en wou hier voor mijn zoontje een broekje maken uit ‘sponsstof’ moet ik hier ook een stretchnaald voor gebruiken?

 16. Hoi Hilde,

  Bedankt voor je duidelijke beschrijving.
  Vandaag voor het eerst een tricot jurkje genaaid.
  Het is vrij dikke tricot en ik heb de naden dus niet samen gelocked omdat het mijn inziens dan te dik wordt. Zou het niet gaan rafelen?
  Ik heb gestikt met een kleine zigzag. De naaimachine die ik gebruikt heb is eigenlijk van m’n moeder. Er zit denk ik wel een stretch steek op maar die heb ik nog niet ontdekt.
  Op jouw beschrijving ziet dat er uit als drie kleine streepjes naast elkaar met ruimte ertussen. Klopt dat?
  groetjes Catherina

  • hoi Catharina, sorry voor het late antwoord maar er zit een drukke periode en vakantie tussen.
   ja de stretchsteek met de drie streepjes naast elkaar… is er eigenlijk eentje dat je best met zwaardere stoffen gebruikt. Bij lichtere stretchstoffen is een hele kleine zigzag meer dan ok. Naden in rekstoffen hebben één fantastidche eigenschap, ze rafelen niet. De afwerking is gewoon om het netjes te hebben en als opvang voor moest er ooit een naad knappen.
   grotejes, Hilde

 17. Beste,
  Ik heb zojuist een kleedje gemaakt voor mezelf in rekbare tricot stof. Om de naad mooi recht te hebben, heb ik kleed op de paspop gedaan en zo de naad onderaan mooi recht afgespeld.
  Toen ik twee uur later ging kijken, ligt die naad ineens 4 cm lager… Is daar een oplossing voor ?

 18. beste,
  Ik ben voor m’n kleinzoontje een truitje aan het naaien in strech. Nu vroeg ik me af of ik voor het omzomen van de zakopeningen een gewone steek mag gebruiken of een strechsteek. ? Zal dit niet samentrekken met een gewone steek ?
  grtjes, Caroline

  • Hallo Caroline,
   Een zakopening moet zeker en vast mee kunnen geven,stretchen dus. Het is daarom een goed idee deze ook met een stretchsteek om te zomen. De zak zelf opnaaien kan altijd wel met een “gewone steek”. Als je stof gaat samentrekken van deze stiksteek moet je eens proberen de steeklengte groter te maken.
   vriendelijke groet,
   Hilde

 19. Dag Hilde,
  Dank voor je duidelijke uitleg, sinds lange tijd weer eens aan het naaien geslagen, mijn kleindochter had een uitgesproken idee voor een jurk en ook de stof was helemaal duidelijk: stretch…. mijn oude machine (computergestuurd) heeft het begeven en ik heb nu een (gewone) machine aangeschaft. Daarop moet ik de steken zelf aanpassen….😥 Met jouw hulp ga ik er vast wel uitkomen! Groetjes, Trudie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s