Werken met boordstof

Boordstof is tricotstof dat in het rond werd gebreid en zo dus ook te koop is.
werken met boordstof 2

Het is uitstekend om bv halsuitsnijdingen of mouwuiteinden mee af te werken. Je kan er ook een tailleband mee maken voor een altijd passend rokje of loungebroek. Door de verscheidenheid aan kleuren die er bestaan is het ook de uitgelezen kans om het te gebruiken als kleuraccent.

Hoewel mooi is het een weetje hoe je perfect boordstof moet aanbrengen. Perfect wil zeggen; geen stof die samen rimpelt aan je aangezette boordstof, maar ook niet een halsafwerking die slap hangt en gaat golven.

Daarom in enkele stappen

  1. Knip de boordstof aan één lengtelijn open zodat je één enkele lap boordstof hebt.
  2. Meet de opening die je wil afwerken met boordstof rondom rond op met een lintmeter. Doe dat als je werkstuk in elkaar is gestikt..
  3. Deze aantal cm vermenigvuldigen met 0.75. Het nieuwe getal is de lengte van je boordstof die je knippen moet maar nu goed opletten. Kijk boven naar het figuur van de boordstof en dan zie je dat je een breedte en een lengte hebt van de stof.  Het nieuwe getal moet je afmeten op de breedte van je boordstof omdat daar de meeste rekbaarheid zit. Vergeet niet je naden van 1 cm bij te rekenen, dus  nieuw getal 2 cm naadtoeslag (1 cm aan elke kant).werken met rekstoffen 3
  4. Nu moet je ook bepalen hoe breed de boord moet zijn die je aan wil brengen. Wil je een boord van 2.5cm dan moet de lap boordstof;            (2 x 2.5cm) + (2 x 1cm naadtoeslag) breed zijn. Ook hier is de breedte van je boord af te meten in de lengterichting van je boordstof.
  5. Leg nu je lap boordstof met de goede kanten op elkaar en stik hem terug dicht tot een tunnel op 1 cm van de stofrand. Dus de breedtepijl dichtmaken tot een cirkel.
  6. Plooi deze tunnel nu dubbel. De lengtepijl dichtplooien met de averechte kanten van de stof op elkaar.
  7. De vier kwadranten van je boordstoftunnel aanduiden met een speld. werken met boordstof 4
  8. Doe nu hetzelfde met de af te werken opening van je naaiwerk.werken met boordstof 1
  9. Leg je boordstoftunnel op de goede kant van je naaiwerk en laat de stofranden de spelden overeenkomen. Trek tussen de spelden de boordstof gelijk met je stof van je werkstuk en speld vast.
  10. Stik alles aan elkaar en werk de naadtoeslag af met een locksteek.