Horen & Luisteren

Horen & LuisterenIk kan me de wereld zonder horen niet voorstellen en zou het heel ongepast vinden om ook maar een poging te doen te vertellen hoe het is om niets meer te horen. Ik kan me zelf de stilte niet voorstellen die dat zou inhouden. Ben je dan alleen met de stemmen in je hoofd? Ik weet het niet omdat ik tot de groep behoor die kan horen.

 

 

Toch is het zo dat een dove vriendin van me heerlijk kan luisteren. Luisteren en meeleven, maar ook genieten van het feit dat ik wel hoor en de dingen anders ervaren kan dan zij.

Door de wereld rondom mij te beleven als een horend iemand, valt het me niet op wat een voorrecht het is om geluiden zomaar in mijn dagelijkse leven te integreren. En is het dan niet zo dat het verschrikkelijk onrechtvaardig is te klagen als er eens wat meer “lawaai” is? Soms snak ik naar rust, vertaald in stilte; wou dat ik de wereld met al zijn geluiden eventjes buiten zou kunnen sluiten. Ik moet toegeven dat mijn oren heerlijk kunnen genieten van stilte, want die stilte neemt dan bezit van heel mijn lichaam en vormt de zo begeerde rust. Rust die dan weer onderbroken wordt door de stemmen van mijn afdwalende gedachten. Het is net of zij op dit moment hebben gewacht om hun zegje te doen – en daar gaat die net verworven rust. Het valt me niet makkelijk, om te gaan met die gegeerde stilte.

Klankrelaxatie

Geluiden kunnen onze stemming bepalen. We reageren anders op bv. ritmische zumba-muziek, die ons in beweging krijgt, dan op het kabbelende water van een beekje, dat ons tot rust brengt. Of we nu bewust of onbewust luisteren, ons lichaam reageert spontaan op geluiden en klanken.

Meer en meer is men ervan overtuigd dat, indien gericht gebruikt, klanken stress kunnen verminderen, een diep gevoel van welbehagen kunnen opwekken en zelfs een helend effect kunnen hebben. Men heeft o.a. vastgesteld dat ze helpen bij het verlichten van depressies of het vrijmaken van sinussen en kankerpatiënten helpen sneller te herstellen van chemotherapie.

Het idee dat klanken een invloed hebben op de gezondheid van lichaam en geest is niet nieuw. Chanting en mantra’s reciteren wordt al duizenden jaren toegepast door Hindoes en yogi’s om het helend vermogen ervan.

De klankrelaxatie maakt gebruik van dit effect van klanken en geluiden op lichaam en geest. Ze brengt rust en ontspanning, ze wekt beelden op, ze houdt je zintuigen vast, ze maakt je los van dagelijkse beslommeringen, ze … – ze is intimisme en verwondering, ze is overgave en waakzaamheid.

En nu begrijp ik dat het soms nodig is te horen, om nadien ook weer te kunnen luisteren. Luisteren naar mijn innerlijke stemmen, of naar de stem van anderen. Luisteren doe ik niet meer alleen met mijn oren, maar ik laat graag heel mijn lichaam die ervaring delen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s