Een breicalculator?

De zin en onzin over een stekenproef, een proeflapje breien is en zal altijd blijven bestaan. Het is dus ook niet daarover dat het hier zal gaan. Het gaat over wél een proeflapje breien en al het gereken dat daar onvermijdelijk aan vast hangt. Eens je weet hoeveel rijen en steken er 10 cm op 10 cm vormen is het zaak om dan nog te gaan herberekenen hoeveel van elk nodig zijn om de juiste maat te kunnen breien.

Makkelijk zat met de breicalculator. Van velen hoorde ik dat ze dat “ding” wel al eens hebben zien liggen (thuis of in de winkel) maar er geen idee van hebben wat ze er mee kunnen.

breicalculator

Zo ziet die er uit! Dit is één kant en aan de andere kant net hetzelfde maar met andere getallen.

Aan de hand van de gaatjes die je rechts ziet kan je de maat van breinaalden bepalen. Waar je de breinaald vlot door kan steken kan je aflezen hoeveel mm, of welke dikte je breinaald is.breicalculator

Leg de breicalculator op je proeflapje en gebruik de opening (de twee zijden hebben elk een lengte van 10 cm) om je rijen en steken te tellen. Geen gedoe meer met een lintmeter (niet dat een lintmeter geen goed gerief is, maar dit is gewoon zo gemakkelijk).

breicalculator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schuif nu de indicator over het cijfer dat je uitkwam bij telling van je proeflapje. Hier staat die op 16 omdat er 16 steken geteld zijn binnen het kadertje. Op de indicator kan je nu aflezen dat je 64 steken (staat te lezen in de sleuf van de rode indicator) moet opzetten om een breedte te bekomen van 40 cm (staat onderaan de sleuf op de rode indicator).

breicalculator4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook het aantal rijen kan je gemakkelijk aflezen. Zet daarvoor de indicator op het getal dat je bekwam bij het tellen van je proeflapje. Hier dus 24 rijen.

breicalculator5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier kan je zien dat je met de voorgedrukte getallen kan spelen. 35 ligt pal in het midden van 30 en 40 dus vandaar de berekening. Wil je bv 33 cm breien

Het verschil tussen de getallen (cm) op de indicator is in dit geval 10 (cm)

96 rijen – 72 rijen = 24 rijen                                                                                                       24 rijen : 10 cm = 2,4 rijen (vormen dus 1 cm)                                                                         2,4 rijen x 3 cm = 7,2 rijen (is het aantal rijen voor 3 cm)                                                         7,2 afronden = 7 rijen

in totaal te breien rijen voor 33 cm = 72 + 7 = 79 rijen

Op de breicalculator zelf staat ook een telvoorbeeld. De zwarte bolletjes die op de indicator staan zijn de aanduiding van de getallen die in hun voorbeeld worden gebruikt. Dus verder niks van aantrekken.

wie deze handige calculator wil aankopen kan dit hier doen.

Advertenties